Descriere
Ingrediente: 100 % ulei de cocos extra virgin, ecologic, presat la rece, obtinut din nuci de cocos proaspete, culese manual.
Produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Uleiul de cocos este un tip de ulei extras din pulpa nucii de cocos sau din laptele de cocos, cu o serie larga de utilizari, de la gastronomie si pana la industria cosmetica. In lume, productia anuala numara in jur de 3,5 milioane de tone, iar printre cei mai mari exportatori de ulei de cocos sunt state precum Filipine, Malaezia şi Australia.
Aspectul uleiului de cocos
Culoarea si consistenta uleiului de cocos depinde in mod esential de temperatura mediului inconjurator: la temperaturi de peste 24-25 de grade uleiul de cocos are starea lichida si este transparent. Pe masura ce temperatura scade el se solidifica, avand culoarea alb sau alb-galbui, iar ca textura devenind din ce in ce mai untos, cremos (motiv pentru care este si confundat de multe persoane cu untul de cocos), iar tinut la frigider este atat de tare, incat daca intorci un borcan deschis cu gura in jos, continutul nu va curge.
Ulei de cocos proprietati
O perioada lunga de timp uleiul de cocos a fost un aliment extrem de controversat, din cauza compozitiei sale bogata in grasimi saturate. Abia studiile moderne care au evidentiat faptul ca aceste grasimi saturate au o structura speciala (catena medie) si nu sunt daunatoare, ba chiar dimpotriva, se dovedesc benefice organismului uman, au repus uleiul de cocos pe locul de frunte meritat.
Intre cele mai importante proprietati ale uleiului de cocos le enumeram pe cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Totusi, trebuie sa spunem ca numai folosind ulei de cocos organic, presat la rece, putem spune ca profiti de toate calitatile sale, pentru ca numai prin acest tip de prelucrare proprietatile ii raman nealterate.
Ulei de cocos compozitie nutritionala
Nucile de cocos sunt bogate in vitaminele C, E, B1, B3, B5 și B6 și minerale cum sunt fierul, seleniul, calciul, magneziul si fosforul, iar acestea sunt prezente si in uleiul de cocos. Totusi, cea mai importanta calitate a lui sunt acizii grasi cu catena medie, intre care enumeram acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic, care ii confera si calitatile antibacteriene. Acesti acizi grasi ajung mai repede in ficat decat majoritatea celorlalte grasimi consumate si de acolo sunt transformati in energie, ajungand astfel la un paradox: desi consumam o grasime, ea ne ajuta sa slabim.
100 g ulei de cocos aduce organismului tau un numar de 884 de calorii, ceea ce poate sa para mult, dar daca ai in vedere ca in majoritatea preparatelor culinare 2-3 linguri de ulei sunt suficiente, nu te vei mai preocupa de valoarea calorica, ci vei savura mai degraba beneficiile.