Descriere
HERBAVIT
Din punct de vedere nutritiv, ovăzul reprezintă o alegere foarte bună pentru o alimentație echilibrată fiind o sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre-solubile și insolubile. Se folosește în alimentație sub diverse forme: tărâțe, făină sau fulgi.
Ingrediente: fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pot consuma în lapte, iaurt combinate după gust cu fructe uscate, alune, nuci sau adăugte în diferite mancăruri: chiftele, supe, prăjituri etc.
Poate conține urme de: migdale, alune, arahide, nuci, muștar, semințe de susan, gluten.
A nu se utiliza după data expirării. A se păstra la loc uscat și răcoros.
Cel mai des fulgii de ovăz se consumă la micul dejun sub formă de terci sau pooridge oferind o senzație de sațietate care se menține mai multe ore. Fulgii de ovăz se pot înmuia în apă sau lapte pentru câteva ore sau se pot fierbe în apă sau lapte. Se pot consuma cu diverse ingrediente, ca de exemplu: fructe proaspete sau uscate – stafide, curmale, caise dar și nuci, fulgi de migdale, cacao, semințe de chia, unt de arahide, scorțișoară, miere, iaurt etc. De asemenea pot fi folosite și în clătite, shake-uri sau checuri dulci și sărate, produse de patiserie.
Fulgii de ovăz conțin cantități mari de fibre solubile unice, numite beta-glucani, ce oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără capacitatea de a reduce nivelurile de colesterol total și LDL fără a afecta nivelul de colesterol HDL sau trigliceridele. O dietă bogată în fibre asigură buna funcționare a tractului gastrointestinal. Terciul din ovăz are un efect benefic și asupra bacteriilor bune din tractul digestiv stimulând dezvoltarea lor. De asemenea poate contribui la reglarea glicemiei, la scăderea tensiunii arteriale și riscurilor de boli cardiovasculare.