Descriere
SANO VITA
Despre curmale
Curmalele sunt fructe cu importante beneficii pentru organism datorita numeroaselor minerale pe care le contin: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu. Curmalele nu au grasimi, ceea ce le recomanda persoanelor cu un colesterol ridicat. Au un continut ridicat in proteine si fibre. Contin Vitamina A, Vitamina B, Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K. Pot fi consumate crude sau uscate, simple ori in numeroase retete. Le mai putem intalni si sub forma de sirop, otet sau vin de curmale.
Proprietatile curmalelor
Din proprietatile curmalelor deriva, asa cum vom vedea imediat, un impresionant numar de beneficii pentru organism. Din punct de vedere al compozitiei, ele sunt bogate atat in proteine, cat si fibre, vitamine si minerale (B1, B2, B3, B5, vitamina A1, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu si potasiu), zaharuri naturale si nu contin deloc colesterol. O curiozitate: curmalele contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele.
Cum se pot consuma curmalele
Curmalele se pot consuma in diferite modalitati, de la fructele in stare proaspata si pana la cele uscate, sub forma de sirop sau vin. In forma uscata se mananca pe post de gustare sau, taiate marunt, se vor adauga in dulciuri (de la biscuiti, briose, budinci sau torturi) sau in preparate sarate, gen cuscus sau orez.
Curmalele proaspete au mult mai putine calorii, dar, cum nu prea le gasim in aceasta forma, hai sa vedem cate calorii au curmalele uscate/deshidratate.
100g de curmale uscate contin:
aproximativ 290 de calorii
2g proteine
0.4 lipide
74g carbohidrati
8,7g fibre alimentare
BENEFICII
Au capacitatea de energizare, datorita zaharurilor naturale pe care le contin.
Combat anemia, datorita faptului ca in compozitia lor gasim un element importat: fierul.
Sunt indicate femeilor insarcinate sau care alapteaza, intrucat intaresc musculatura peretilor uterului si adauga nutrienti importanti laptelui matern.
Contin fibre, ceea ce inseamna pentru cel care le consuma o mai buna digestie.
Contin antioxidanti care ajuta la intarirea sistemului imunitar si scad riscul de cancer.
Reduc riscul de atac cerebral, sprijinind sistemul circulator.
Au in compozitie fluor, care ne protejeaza dantura de atacul cariilor dentare.
Reduc constipatia, mai ales daca sunt consumate inainte de culcare, alaturi de o cana de ceai cald sau lapte vegetal.
Declarație nutrițională per 100g
Valoare energetica 1450kj/ 341 kcal
Grasimi 0.03 g
din care acizi grasi saturati 0 g
Glucide 81.9 g
din care zaharuri 67.4 g
Fibre 2.4 g
Proteine 2.24 g
Sare 0 g