Descriere
Ceai de Rozmarin 50g
Compoziţie:
Frunzele plantei de rozmarin – Rosmarinus Officinalis L.
Principii active:
Ulei volatil in care predomina camfenul, borneolul si camforul, acid rosmarinic, flavone, triterpene, saponine, tanin, vitamina C.
Acţiune CEAI ROSMARIN: Tonic-amar, coleretic, colagog, antiseptic, diuretic, antireumatismal, adaptogen, tonic nervos, carminativ (reduce gazele intestinale), stimulent puternic al circulaţiei sanguine, cicatrizant, aromatic.
Recomandări:
Intern: colici abdominale, dispepsii, balonari si afectiuni gastro-intestinale, indigestie, anorexie, afectiuni hepatice si renale, reumatism, astenie, surmenaj fizic si intelectual, tonifierea organismului.
Extern: reumatism, entorse, umflături articulare, reconfortarea organismului.
Mod de administrare:
Intern: infuzie-peste o lingurita cu plantă se toarna 250 ml apă clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, inainte de mesele principale.
Extern: se prepara decoct din o lingura cu planta la 250 ml apa. Se fierbe 2-3 minute. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se pun comprese cu decoct peste zonele afectate.
Contraindicaţii:
Nu se recomanda femeilor insarcinate. Intern, în cantităţi mari (peste 15 grame pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.