Descriere
STEF MAR
Fructele arbustului Juniperus communis L., fam. Cupressaceae, care contin ulei volatil, zaharuri, lipide, substante amare, acizi organici, glicozide flavonice, taninuri, ceruri. ACTIUNII: diuretic cu actiune directa asupra parenchimului renal; dezinfectant puternic al cailor renale, digestive, respiratorii; tonic – stomahic; carminative; sudorific si depurativ; antireumatismal. In mod traditional, acest ceai ienupar se foloseste ca diuretic si antiseptic in ingrijirea unor probleme ale aparatului reno- urinar, stimuleaza activitatea stomacului si atenueaza colicile, fiind util si in tratarea reumatismului si gutei. INTREBUINTARI principale ceai de ienupar – fructe: cistite, uretrite de natura infectioasa si inflamatorie; calculoza si colici renale; marirea diurezei; edeme cardio – renale. ALTE INTREBUINTARI: – intern: reumatism; guta; dispepsii; atonie gastrica; balonari; bronsite. – extern: reumatism, eczeme, acnee. Astfel, acest ceai din fructe de ienupar aduce ameliorare in reumatism, guta, hidropizie (apa in tasuturi).
Se recomanda sa beti ceai din fructele de ienupar pentru ca ajuta in bronsitele acute si cronice, usureaza tusea, mareste pofta de mancare, restabileste activitatea digestiva, inlatura dispepsiile de fermentatie, micsoreaza balonarile stomacului, mareste puterea de transpiratie, eliminand astfel toxinele din corp si pe aceasta cale. CONTRAINDICATII: In graviditate si in starile inflamatorii renale, in insuficienta renala, in caz de ciclu menstrual abundent.