Plante Medicinale (XII): Lavanda

Plante Medicinale (XII): Lavanda

Write By: anema33 Published In: Remedii Naturiste Created Date: 2018-10-15 Hits: 216 Comment: 0

Lavanda este cultivata de mii de ani pentru parfumul sau deosebit, dar si pentru proprietatile sale calmante si antiseptice

Lavanda (levantica, Lavandula officinalis) este un semiarbust de 15 - 60 cm inaltime, cu tulpina ramificata, avand frunze lungi, inguste, pufoase si cenusii in partea inferioara si verzi in partea superioara. In lunile iunie - august apar florile, in numar de 6 - 10, albastre-violacee, dispuse pe un spic lung, subtire si intrerupt. Planta este de origine mediteraneana, cultivata in Europa Sudica, inclusiv in Romania, ca planta medicinala.

Florile uscate contin 12 % tanin si 3 % ulei esential. Substantele de baza ale uleiului sunt acetatul de linalila, geraniolul, borneolul. De asemenea, este continuta si o substanta amara, cumarina.

Uleiul de lavanda se obtine din faza apoasa a distilarii florilor si tulpinilor proaspat taiate. Florile sunt indepartate de pe tulpina in iulie - august, pe vreme uscata, inainte de a se scutura, fiind apoi uscate la aer. Datorita aromei sale, se foloseste la fabricarea sapunurilor si parfumurilor. Uleiul de lavanda prezinta un puternic efect antiparazitar. Baia calda continand cateva picaturi de ulei de lavanda reduce problemele reumatice. Compresele caldute cu ulei de levantica indeparteaza impuritatile tenului si vindeca acneea.

Uleiurile de lavanda, eucalipt si rozmarin sunt dezinfectante eficiente.

Ceaiul din flori uscate de lavanda are efect calmant, benefic in tulburarile cardiace cauzate de nervozitate. In plus, are efect coleretic, diuretic, antispastic.

Parfumul puternic al lavandei indeparteaza insectele (de exemplu, moliile) si paduchii frunzelor.

Ca efect advers al parfumului se inregistreaza, foarte rar, cefalee.