Ceaiuri medicinale

Ceaiuri medicinale

Write By: anema33 Published In: Remedii Naturiste Created Date: 2018-08-13 Hits: 86 Comment: 0

Este recunoscuta actiunea binefacatoare a ceaiurilor ca adjuvant in tratarea unor boli.

Pentru aport de lichid in organism este bine sa bem apa, dar ceaiurile grabesc efectul racoritor pe timp de vara. Iar atunci cand suntem bolnavi, trebuie sa bem ceaiuri medicinale.

Pentru acestea, se vor folosi plante numai din surse sigure, nepoluate, culese la momentul optim indicat. Se beau 1-3 cani pe zi, numai dupa documentare completa asupra indicatiilor si contraindicatiilor. Rezultatele curelor de ceaiuri apar dupa repetare in timp.

Plantele medicinale se folosesc sub forma de infuzii, decocturi, sau, pentru uz extern, ca infuzii concentrate. Prin infuzare se prepara ceaiurile din flori si frunze: planta, maruntita si uscata, se pune in apa clocotita, se opreste focul, se acopera vasul si se lasa 15 minute. Decoctul presupune fierberea apei 3-15 minute, cu radacini si fructe de plante, dupa care se lasa vasul acoperit 15 minute, apoi lichidul se strecoara.

Efectele benefice ale ceaiurilor preparate din principalele plante medicinale se manifesta in  tratarea urmatoarelor afectiuni:

- coada-soricelului: alergii, conjunctivite, boli genitale, digestive sau de rinichi

- coada-calului: pentru remineralizare

- codite de cirese: boli renale

- macese: aport de vitamina C

- menta: diaree

- musetel: dezinfectant, antiinflamator

- matase de porumb: cistite, boli renale

- in: bronsite, constipatie

 - galbenele: gastrite, ulcer

- catina: puternic vitaminizant

- pelin: afectiuni hepatice si biliare si extern, pentru spalarea ranilor

- soc: raceli si gripe

- tei: calmant al sistemului nervos

- tataneasa: uz extern pentru vindecarea entorselor si a fracturilor.